Sadecilik Kimler İçin?

Sadecilik fikri sizin için faydalı bir deneyim olabilir mi diye merak ediyorsanız aşağıdaki listeyi bir inceleyin.

  • Stres seviyenizin yüksek olduğunu ve bunun hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız
  • Şehir yaşantısının içerisinde boğulduğunuzu hissediyorsanız
  • Fiziksel ve duygusal olarak daha sağlıklı bir yaşamı hedefliyorsanız
  • Kendinize ve çevrenizdekilere yeterince vakit ayıramadığınızı düşünüyorsanız
  • Karmaşa ve dağınıklığın sizi ağırlaştırdığına inanıyorsanız
  • Evinizi, dolabınızı temizlemek için fazla vakit harcıyor ya da bundan kaçınıyorsanız
  • Borçlarınızdan kurtulmak ve finansal özgürlüğünüzü kazanmak istiyorsanız
  • Doğaya ve yaşama saygılı, negatif etkilerden uzak bir yaşamı hedefliyorsanız
  • Savurgan olduğunuzu düşünüyorsanız
  • Eşyaya ve sahipliğe değil anılarına değer veren bir insan olmak istiyorsanız
  • Değişiklikten korkuyorsanız, hedefleriniz gözünüzde büyüyorsa
  • Değişiklikten korkmuyorsanız
  • Daha özgür kararlar almak istiyorsanız
  • Mutluluğu hedef olmaktan çıkarıp bir var olma biçimi haline getirmek istiyorsanız
  • Sorumluluklarınıza yetemediğini, yetişemediğinizi düşünüyorsanız
  • Hayatınızda neye gerçekten ihtiyacınız olduğunu hiç sorgulamadıysanız
  • Kendinden emin kararlar almak istiyorsanız

Bu listede size uyduğunu düşündüğünüz 3 veyahut daha fazla madde gördüyseniz sadecilik sizin için faydalı bir araç olabilir. Sadeciliğin bu maddelerle nasıl kesiştiğini merak ediyorsanız ilgilendiğiniz kategorileri inceleyebilir ya da Nasıl Yapacağız? sayfasını okuyarak başlayabilirsiniz.

minimalizm nedir

Sadelik, kazanılması gereken bir olgudur. İnsanoğlu özgür bırakılırsa, içgüdüsel olarak yaşamı zorlaştırır.

-Katharine Fullerton Gerould

İlginizi çekebilir

2 yorum

  1. Hayırlı bloglar!
    Ben de sadeceliğe gönül vermiş bir bireyim. Sadecilik akımıyla tanışmam, bundan yıllar önce bir çılgınlık yapıp 3 top dondurma hakkımın üçünü de sade yapmamla başladı. Daha sonra kahvemi, çayımı ve yumurta mı da sade yaparak işleri büyütmeye başladım. Sadecilik prensiplerini böyle böyle bütün hayatıma uygulamaya başladım ve sonuçlarından oldukça memnunum fakat bir problemi aşamadım hocam, bu noktada yardımınızı isteyeceğim izninizle. Hayatta her şeyimi sadeleştirmeyi başarmış olan ben, özellikle netflix hesabını almamdan sonra izlediğim dizileri sadeleştiremiyorum. Aklım çıkıyor! Hiçbirini bırakmak istemiyorum. Bir yardım edin hocam elini ayağını öpem! Güncel olarak takip ettiğim diziler şu şekilde:
    1- It’s always sunny in philedelphia
    2- End of the fucking world
    3- Vikings
    4- Game of thrones
    5- Archer
    6- Bojack Horseman
    7- Rick and Morty
    8- La Casa de Papel
    9- WestWorld
    10- StartUp
    11- Dirk Gently
    12- Outlander

    Bana bir yardımcı olun hocam! Yaptığım diğer sadeleştirmelerin hepsini bu dizileri takip ederken harcıyorum. Burda nasıl sadeleştirmeye gidilebilir?

    Işıkla kalın!

    1. Merhaba Sami,

      Yorumun için teşekkür ederim. Sadeleşme hikayene bayıldım. 🙂

      Netflix hesabı almamak için ben de kendimi zor tutuyorum açıkçası. Dizilerden korkmuyorum da belgesellerden ve içeriği tüketme kolaylığından Netflix’te zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor insan.

      Dizi işine gelince senin listendekilerin çoğu dahil olmak üzere ben de epey dizi takip ediyorum. Fakat pek düzen tutturamıyorum. Bazen biriktirip daha sonra izliyorum.

      Bir arkadaşımın izlediği tüm dizileri listelediği blog yazısını gördükten sonra ben de bir düşündüm açıkçası. Yıllardır izlediğim dizilerin kapsadığı vakte bakınca epeyce bir zaman boşa geçmiş gibi görünüyordu. Daha sonra bir muhasebeye giriştim. Kendimce bu zamanı kontrol edebildiğime ve dizilere harcadığım vaktin boşa olmadığına kanaat getirdim. Öncelikle İngilizce kulağımı paslanmaktan alıkoyan ve bana casual pek çok kelimeyi, kalıbı öğreten izlediğim bu kaynaklar (yabancı diziler, TED videoları ve YouTube). Bunun dışında bazen eski dizileri bile tekrar tekrar izlediğim oluyor. Ben dizilerdeki karakterleri, bağ kurmayı, analiz etmeyi seviyorum. Yerine göre beni dinlendirecek, eğlendirecek ya da kafamı yeni sorularla meşgul edecek diziler izlemeyi seviyorum.

      Senin de kendine benzer soruları sorman gerek bence. Sadeleşmek dediğimiz şey sürekli bir şeyleri eksiltmek, vazgeçmek değil çünkü. O yüzden “Hiçbirini bırakmak istemiyorum.” yorumun çok önemli. Eğer fazlaca vakit harcadığına inanıyorsan bunu düzenlemek seni daha rahat hissettirebilir. İzlediğin dizilerin listesini çıkararak bir başlangıç yapmışsın. Şimdi bir de bunlara her hafta ne kadar vakit ayırdığını listelersen ortaya bir tablo çıkmış olur. Ondan sonra yeni dizilere başlayıp, başlamamak gerektiğine karar verebilir, şu an izlediğin diziler için bir program çıkarabilirsin.

      Sadeleşmeyi bir zorunluluk, bir yarış haline getirmeye değil de mutluluğa erişmek yolunda bir araç olarak görmeye çalışmanı tavsiye ederim. Ben biraz faydacı bir insanım. Beni mutsuz etmediği, eksiltmediği sürece bazı elementlere fazlaca vakit ya da nakit ayırmaktan çekinmiyorum. Önemli olan bu terzinin dengesini oturtabilmek diye düşünüyorum.

      Işık ve sevgiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir