Yalan Söylemek Sizi Nasıl Ağırlaştırıyor?

Sadeleşme yolunda fiziksel öğretilere bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Biraz düşünürseniz fiziksel dağınıklığınızın da aslında fiziksel boyutundan çok duygusal olarak sizi rahatsız ettiği için mutsuzluğa yol açtığını görürsünüz. Asıl amacımız her açıdan özgürleşerek iç huzuru sağlamak. Peki ya tamamen duygusal olan yüklerimiz? Yarım kalmış işlerimiz, ilişkilerimiz, pişmanlıklarımız ve yalanlarımız. Her gün sırtımızda taşımak zorunda olduğumuz onca yük.

Bir kaç yıldır bilinçsiz olarak daha az yalan söylediğimi farkettim. Daha az yalan söyledikçe bu konuda yeteneğimi kaybettiğimi ve hem pozitif hem de negatif yönde ilişkilerimi etkilediğini gördüm. Peki hangisi doğru? Yalansız bir hayat yaşamak mümkün mü?

Yapılan bir araştırmaya göre ortalama bir insan yeni tanıştığı birine ilk 1 dakika içerisinde 3 yalan söylüyor. Günde ise ortalama 10 ila 200 yalan söylüyoruz. Doğruyu söylediğinizde tek yapmanız gereken beyninizin hatıra ile ilgili bölümünü çalıştırarak gerçekleri sıralamak ve konuşma bölümüne aktarmak oluyor. Yalan söylediğinizde ise gerçeği gözden geçirip saklamak istediğimiz kısmı buluyor, inanılabilir bir versiyonunu zihnimizde tekrar yaratıyor ve ikna edici bir biçimde karşımızdaki insana satmaya çalışıyoruz. Daha sonra da bir daha unutmamayı umarak bu yalanı geri hafızamıza yolluyoruz. Bazı araştırmacılar bu sürecin zihni keskin tuttuğunu ve sürekli genişleyen yalanlar haritasının zihnimizdeki bağlantıları güçlendirdiğini iddia ediyor olsa da aynı araştırmacılar mental kapasitenin önemli bir bölümünün bu yalanları hatırlamak için ayrıldığını da kabul ediyor.

Devamını Oku