TDK’nın Güncel Türkçe Sözlük’ünde minimalizm ve minimalist kelimelerinin bir karşılığı bulunmuyor. Buna karşın minimal kelimesi minimum, asgari karşılığı ile sözlüğe eklenmiş. Yabancı sözlüklerde ise minimalizm 1960’larda ortaya çıkan sanat akımı olarak tanımlanıyor. Günümüzde minimalizm sadece bir sanat akımı olmaktan çıkmış durumda. Sanat, tasarım, sinema, müzik ve mimari konseptlerde yer edinen minimalizm artık bir yaşam biçimi olarak hayatımızda yer buluyor. Sadecilik’in amacı minimalizm fikrinden yola çıkarak yaşam tarzımızı değiştirmek olduğu için bu yazıda daha çok minimalist yaşam felsefesinden ve minimalizmin ne demek olduğundan bahsedeceğim. Sanatın ve hayatın farklı alanlarında minimalizmin yansımasını ise bol bol örnekle bezeli yeni yazılarda anlatmayı planlıyorum.
Minimalizm: Anlamlı Bir Yaşam Kitabı Raflarda
Daha önce “Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel” yazımızda the minimalists’in minimalizm belgeselinden bahsetmiştik. Yine aynı ekibin “Minimalism: Live a Meaningful Life” adlı kitabı 2011’de İngilizce olarak basılmıştı. Kısa bir süre önce de Eksik Parça Yayınevi tarafından Türkçe basımı yayınlandı ve Türkçe minimalizm kitaplarına bir yenisi eklenmiş oldu. Kitabın çevirmenliğini Hülya Key, editörlüğünü ise Gözde Döneli yapmış. İngilizce halini internette kısaca inceleme fırsatım olmuştu fakat okumaya fırsat bulamamıştım, Türkçe basımını görünce hemen sipariş verdim.
Karar Yorgunluğu Nedir?
İlk kapsül gardrop yazımdan sonra en çok aldığım sorulardan biri karar vermeye olan etkisi üzerine oldu. Her gün aynı kıyafetleri giymek gerçekten zihnimizi farkedebileceğimiz ölçüde rahatlatabilir mi? Bir fazla ya da eksik karar günün geri kalanını nasıl etkileyebilir? Benim favorim olan ve size de yakın gelebilecek bir başka yorum da şu oldu: “Ben Obama kadar önemli kararlar aldığımı düşünmüyorum. Gün içinde aldığım en önemli karar eve metrobüsle mi dönsem yoksa otobüsle mi oluyor.” Bu yazıda sorularınıza cevap olmasını umduğum bir kavramı ve ilgili araştırmaları paylaşacağım.