Yalnız Geçirilen Zaman

Güneyde bir şehirde tek başıma yürüyorum, ama yalnız değilim.

Eskiden kendimle ilgili yanlış bir şeyler olduğunu düşünürdüm. Yirmili yaşlarım boyunca, normal, toplumun işleyen bir bireyi olmak için yapmanız gereken şeyleri yaparak sosyal normları takip ettim. İşten sonra iş arkadaşlarımla dışarı çıkmak, her akşam ve her hafta sonunu arkadaşlarla geçirmek, sıradan ve boş sohbetlerle zaman öldürmek. Her zaman bir şeylerle meşgul, her zaman çalışır durumda ve hep birileri ile birlikteydim.

Ama bu sürekli iletişim beni yıprattı. Sık sık içinde olduğum durumdan memnun olmadığımı hissediyordum. Garip bir şekilde asla yalnız olmamak beni yalnız hissettirdi.

Sonrasında yirmili yaşların sonuna yaklaşırken keşfettim ki ne zaman kendim için zaman ayırsam daha mutlu hissediyordum. (sonuçta ben içe dönük bir kişiliğe sahiptim / INTJ Kişilik Tipi) Ama merak etmeyin bu tatsız bir “Kendinize zaman ayırın” hatırlatması değil, aksine kendi bireyselliğinizi kabul etmeniz için bir hatırlatma – kendi kişiliğinizi.

Artık kendi kendime daha fazla verimli zaman geçiriyorum; aslında, benden daha fazla kendiyle zaman geçiren kimseyi tanımıyorum. En azından zamanımın %80’ini yalnız geçiriyorum: yürüyüş yapmak, yazmak, spor yapmak, kitap okumak, uzun uzun düşünmek. Bu süreçte sessizliğin melodisinden zevk almayı öğrendim: sessizce oturmak ve sadece etrafımda olanları değil, içimdekileri de duymaktan.

Bu uzun süreli yalnızlığın sosyal hayatıma da büyük yararı olduğunu gördüm. Arkadaşlarımla yemekteyken, bir randevuda ya da bir gezideyken daha önce olduğumdan çok daha fazla uyumluydum. Yalnız geçirdiğim zamanlardan sadece ben değil etrafımdakiler de yarar sağladı. Bu sayede hepimiz “benim en iyi versiyonum“la tanıştık. Aktif şekilde dinleyebildiğim, çevremdekilerle ilgilenebildiğim, şaka yapabildiğim ve entelektüel konuşmalar sürdürebildiğimi gören çoğu insan, bu yeni benle tanıştıktan sonra sonra benim içine kapanık biri olduğuma inanmak istemiyordu. Depoladığım enerji sayesinde insanlarla çok daha fazla haşır neşir olmayı başarabiliyordum.

Myers-Briggs Kişilik Testi

Yine de herkese daha fazla tek başına vakit geçirmesini ya da tam tersini önermiyorum. Hayat genellemeler yapmak için fazla kısa. Bende işe yarayan şey sizde yaramayabilir.

Ryan’ı örnek alalım, (ENFP Kişilik Tipi) kişiliği neredeyse benimkinin tam tersi, tanıdığım herkesten daha fazla etrafındaki insanlarla vakit geçirir. Her zaman partinin göz bebeği olmaya aday biridir. Karizmatik, komik ve sevimlidir. Doğası gereği her zaman enerjik ve fırsatlara açıktır. Dışa dönük biri olarak, enerjisini etrafında bulunan insanlardan alır ve yalnız zaman geçirmek ona göre değildir.

Hayata sadece Ryan’ın ya da benim penceremden bakarsanız hata etmiş olursunuz. Kişiliğinize bağlı olarak her ikisi de doğru -ya da yanlış- olabilir Ayrıca unutmayın ki bu bir süreçtir. Zaman zaman benim yalnızlığıma hapsolmuş hissettiğim ve bu döngüyü kırmak istediğim de olur. Tıpkı Ryan’ın sosyal yaşam tarzına ara verip kendi içine dönmeye ihtiyaç duyması gibi.

Sonuçta içe dönük ya da dışa dönük, kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı, kendiniz hakkında daha fazla şey öğrenmek için çaba göstermelisiniz. Ancak kendinizi daha iyi tanıdığınızda konfor alanınızdan dışarı çıkarak kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Eğer isterseniz siz de aşağıdaki linkten Myers-Briggs Kişilik Testinin ücretsiz bir versiyonuna ulaşabilir ve kendi kişilik tipinizi öğrenebilirsiniz. Yazıda bahsedilen 16 kişilik tipinden sadece ikisidir.

Myers-Briggs Kişilik Testi

Editörün Notu: Myers-Briggs testi benim oldukça başarılı bulduğum ücretsiz testlerden biri, ilerleyen zamanlarda benzer bir kaç test ve kaynak ile ilgili de bir yazı hazırlamayı düşünüyorum. Bu yazıyı düzenlerken tekrar testi çözme fırsatı buldum. Benim kişilik tipim “Tartışmacı / ENTP-T”, çevirmenimiz Hilal Ateş’inki de “Kampanyacı / ENFP-A” çıktı. Siz de testi çözerseniz yorumlarda bizimle sonucunuzu ve ne derece tutarlı olduğu hakkındaki görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu yazının orijinali Joshua Fields Millburn tarafından yazılmış ve TheMinimalists.com adresinde yayınlanmıştır. Türkçe’ye çevirisi Hilal Ateş tarafından Sadecilik.com için yapılmıştır.

The Minimalists’e ait diğer çevirileri okumak için the minimalists etiketine ya da tüm çeviri kaynakları incelemek için Çeviri kategorisine göz atabilirsiniz.

Kaynak: theminimalists.com/alone

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir