Minimalizmle yeni tanışanların en çok sorduğu sorulardan biri de “minimalist ne demek?” oluyor. Sanırım bunun ülkemizdeki minimalizm algısıyla bir ilgisi var. Minimalist kelimesi ilk bakışta bize biraz farklı, biraz marjinal geliyor. Bu kelimenin sıfat olarak kullanılmasına alışmıştık da isim olarak karşımıza çıkınca bir afallıyoruz. Aslında “Sadecilik” kelimesini seçmemin sebeplerinden biri de buydu. Sadecilik daha önce hiç karşılaşmamış birine bile derdini anlatabiliyor. Sadeleşme daha bir bizden, daha samimi hissettiriyor.
Daha önce minimalizm kavramına “Minimalizm Nedir, Ne Değildir?” başlığında değinmeye çalışmıştık. Şimdi gelin minimalist kimdir, nedir biraz ondan bahsedelim.
Minimalist ne demektir?
Minimalist kullanıldığı yere göre hem isim hem de sıfat olabilen bir kelime. Maalesef TDK’nın Türkçe Sözlük’ünde minimalizm ve minimalist kelimeleri için birer Türkçe karşılık ya da açıklama bulunmuyor. O yüzden biz de Cambridge Dictionary‘den yardım istedik. Cambridge minimalist’in sıfat karşılığı için şöyle diyor:
- mümkün olan en küçük malzeme ve renk yelpazesini ve yalnızca çok basit şekilleri veya formları kullanan sanat, tasarım ve tiyatrodaki bir stile ait olanlar veya bunlarla ilgili olanlar
İsim olarak da minimalist şöyle açıklanmış:
- minimalist bir tarz kullanan bir sanatçı veya tasarımcı
Sizi bilmem ama ben bu tanımlarla çok da tatmin olmadım. Cambridge minimalisti minimalist yaşam felsefesi ortaya çıkmadan önceki tanımıyla açıklamış olacak ki sanat dallarının dışında bir minimalist tanımıyor. Oxford Dictionary‘deki şu tanım biraz daha güncel:
- minimalizmi savunan veya uygulayan bir kişi.
İngilizlerin minimalist tanımları şöyle dursun, biraz da ülkemizden örneklere bakalım. Ekşi Sözlük‘te minimalist başlığı altında da şunlar yazılmış:
- Estetikte sadelikten yana olan
- Mutluluk keşişidir. Kolay doymak, azla yetinmek, fonksiyona önem vermek, sadeliğin sükunetine hayran olmak; bu mutluluk keşişinin yaşam felsefesidir.
- Az, kaliteli ve sade anlayışını tüm hayatına uygulayan insan
- (bkz: hayalindeki araba lada samara olan insan)
- En azla yetinmeyi hayat felsefesi haline getirmiş kişi. Diğer bir tanımı da az tüketerek dünyanın onlara çok şey borçlu olduğu kişiler
- Bir rivayete göre, miniminnacık şeylerle vıgıl vıgıl uğraşan kişi çeşidi
Başlık altında çok fazla tanım bulunmasa da Ekşi Sözlük yazarlarının bakış açısı beni mutlu etti diyebilirim.
Peki Bize Göre Minimalist Ne Demek?
Sadecilik’i sosyal medyada takip edenler bilir. Soru sormayı ve anket yapmayı çok severim. ? Bu konuyu da tabii ki önce söz konusu minimalistlere danışmak istedim. Instagram ve Twitter‘daki takipçilerimize “sizce minimalist ne demektir?” diye sordum. Gelen cevaplar aşağıda:
- Az kullanarak çok yaşama sanatçısıdır
- Sadeliğe ve öze odaklanandır
- Daha az temizlik yapması gereken muhteşem varlıktır
- Az cümle ile çok şey anlatabilendir
- Çokça özgür alanı olandır
- Gereğinden fazla eşya ya da arkadaşlardan kurtulandır
- İstek ve ihtiyaçlarını birbirinden ayırabilendir
- İsraftan uzak yaşayandır
- Kendisine yakışanı giyendir ?
- Hakkıyla yaşayandır
- Ruhen büyütecek ve besleyecek şeylere yer açandır
- Asgari ücretle ay sonunu getirmeye çalışan aile babasıdır
- Mütevazı olandır
- Gerçeğin peşinde olandır
- Bilinçli bir şekilde alışveriş yapandır
- Anlamlı bir yaşam sürendir
- Minimalist,həyatını düzənə salmış,minimal yaşayan insanlara deyilir və məncə çox gözəl baxış tərzidi ❤️
- Ne eksik, ne fazla yaşayandır
- Küçük şeylerle mutlu olabilendir
- Az madde, çokça yaşanmışlığı olandır
Son olarak minimalist ne demek diye soranlara kendi bakış açımı şöyle özetlemek istiyorum: “minimalist gündelik yaşantısında minimalizmi ve sadeleşmeyi bir alışkanlık olarak benimsemiş; daha özgür, sağlıklı ve mutlu olma çabasında olan kişilerdir.”
Sizce minimalist ne demek? Siz minimalist misiniz? Ya da tanıdığınız minimalistler kimlerdir?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Twitter ve Instagram’da diyalogu devam ettirmek ve fikirlerinizi topluluğumuzla paylaşmak istiyorsanız beni @sadelesme kullanıcı adıyla tüm platformlarda bulabilirsiniz ya da aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
https://instagram.com/sadelesme
Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:
2 yorum
Harika tanımlar… aynı şeyi birçok açıdan görme imkanı için kendi içinde farklılaşan bir yazı olmuş tebrikler
Teşekkür ederim. Farklı bakış açıları bir araya gelince ortaya çok güzel bir şey çıktı. Ben de yeni fikirler edindim. Sizin de faydalanmanıza sevindim.