Sadelik Mi Yoksa Basitlik Mi?

Minimalizm, sadelik midir yoksa basitlik mi? Türkçe ve İngilizce kaynaklarda okuma yaparken pek çok farklı tanıma farklı yoruma rastlıyoruz. Peki hangisi doğru, hangisi daha faydalı? Bu blogu isimlendirirken sadecilik ismini seçmemin nedeni minimalizm için Türkçe bir karşılığa en yakın bulduğum kelime olmasıydı. Fakat minimalizm veyahut başka bir kültürün sahiplenicisi, savunucusu olmak gibi bir niyetim yoktu. Bu yüzden tam olarak karşılamaması ve yeni bir kelime olması da hoşuma gitti. Bu kavramı birlikte ele alabileceğimiz, tartışabileceğimiz ve yorumlayabileceğimiz anlamına geliyordu. Halen de görüşüm aynı yönde. Yaptıklarımı bir isim ve kurallar çerçevesine oturtmak arzu ettiğim bir şey değil. Dileğim insanların bu kültürü bir din gibi sahiplenip savunması değil ardındaki fikri özümseyip hayatına adapte edebilmesi.

İngilizce karşılıkları bir kenara bırakıp bu kelimeleri TDK’nın kabul ettiği Türkçe anlamları üzerinden biraz inceleyelim.

basit

1. Yapılması veya anlaşılması kolay olan, karışık olmayan

Uyguladığım değişikliklerin anlaşılması ve uygulaması kolay olması ve hayatımı kolaylaştırması tercihim.

2. Süssüz, gösterişsiz

Minimalizm medyada çoğu zaman süs ve gösterişten uzak, renksiz, dokusuz resmedilir. Bence önemli olan aradaki dengeyi yakalamak safi gösteriş uğruna gereksiz detaylara boğulmak yerine işlevselliği öne çıkarmak. Çok sevdiğiniz kıyafetinizden sadece gösterişli olduğu için vazgeçmek, odanızı tek düze dekore etmek ya da hayatın renklerinden vazgeçmek zorunda değilsiniz.

3. Her zaman rastlanan, özelliği olmayan, olağan

Yukarıda da bahsettiğim gibi tek düze olmak değil işlevsel olmak önemli.

sade

1. Süsü, gösterişi olmayan, yalın, gösterişsiz

Yine aynı noktadayız.

2. Yalnızca, yalnız, ancak, sadece

Yalnızca siyah giymek, yalnız yaşamak, çevereden soyutlanmak, ancak az eşya olan bir odada uyuyabilmek ya da sadece 1000 lira ile bir ay yaşayabilmek değil. İhtiyacını ve seni mutlu edenleri keşfedip sadece onları hayatında tutmak.

Peki minimalizm nedir?

Bu felsefeyi nasıl isimlendirdiğimizden çok nasıl uyguladığımız önemli. Önyargı ile yaklaşmamak ve isimlerin ardındaki fikirleri görebilmek ilk adım. Minimalist dediğimizde bugün popüler kültürde çokça haberleştirilen beyaz duvarlar, boş evler, küçük odalar, bir sırt çantasına sığan eşyaları ile dünyayı dolaşan gezginler ve daha bir çok ekstrem örnek geliyor. Bunlar pek çoğumuz için korkutucu yada kendimize uzak gördüğümüz örnekler olabilir. Önemli olan 33 parça yada 333 parça eşya ile yaşamak değil, kendi yaşam tarzına uygun bir şekilde kaynakları verimli kullanabilmek.

Bir kavram olarak minimalizm nedir, ne değildir üzerine tartıştığımız Minimalizm Nedir? yazımızda bu konuda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Dipnot: Bu yazıyı hazırlarken Twitter ve Instagram‘da takipçilerime “Minimalizm, sadelik midir yoksa basitlik mi?” diye sordum. Ankete toplamda 85 kişi katıldı. 61 kişi sadelik cevabını verirken, 22 kişi basitlik dedi. Benim favorimse şıkları önemsemeyip “her ikisi de” şeklinde mesaj atan 2 arkadaşım oldu 🙂

 

İlginizi çekebilir

4 yorum

  1. Bu akımı internette haber olarak okumuştum. bence sürekli tuketim hayali ve sanal ihtiyaclar karşısında insanın gerçekte ihtiyaci olanla yasamasina dair önemli bir sistem eleştirisidir

  2. Bir dergi okuyormuş gibi oldum çok akıcı bir anlatım. Konular da dikkat çekici ve güncel:) harika yazıların devamını bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir