Sadecilik Nedir ve Neden Sadeleşmeye Karar Verdim

Sadecilik Nedir?

Minimalizm, zen, sadeleşme, konmari bu terimlerin bir kısmını muhtemelen hayatınızın bir noktasında işitmişsinizdir. Bazen bir sanat akımı bazen bir uzakdoğu felsefesi bazen de bir tekniği ifade eden bu kelimelerin ortak yanı hepsinin dengeyi savunması, az ile çokun dengesi. Bir süredir bu kavramları ve teknikleri özümseyerek hayatımın bir parçası haline getirmeye çalışıyorum ve tüm bu süreci anlatmak için de sadecilik kelimesini uygun gördüm. Son bir kaç yıldır kullanıldığı ve henüz dilimize yerleşmediği için TDK’ya göre resmi bir karşılığı olmasa da kendini ifade eden bir kelime olduğunu düşünüyorum. Bana göre sadecilik hayatın her alanında kaynak kullanımını optimize ederek daha özgür, sağlıklı ve mutlu olma çabasından ibaret.

Neden Sadeleşmeye Karar Verdim?

Öncelikle benim için hiç de kolay bir süreç olmadığını ve yavaş işlediğini söylemem gerek. Yola çıkarken kolay olmayacağını biliyordum fakat etkilerini gördükçe daha fazla motive oldum ve devam etme gücünü buldum. Sadeleşmeye karar vermem fiziksel ve ruhsal olarak çok fazla gereksiz ağırlık taşıdığımı farketmemle başladı. Sade kelimesinin tam karşıtı olan hayatım, enerjimi verimli kullanmadığımı düşünmeme sebep oldu. Bunun en gözle görülür örneği fiziksel dağınıklığımdı. Son 10 yılda 3 farklı şehirde 10 farklı evde yaşadım ve yurt içinde çok fazla seyahat ettim. Ortalamanın üstündeki bu mobilite ve göçebe hayat tarzının getirdiği taşınma ve düzen kurma meşgalesi bir yerden sonra hafifleme ihtiyacını doğurdu. En kolay vazgeçebildiğim eşyalarım olan kıyafetlerimden başlayarak sadeleşmeye çalıştım. Zamanla bu metodun işe yaradığını ve sadece kıyafetlerimi düzene sokmanın bile beni ne kadar rahatlattığını görünce bu felsefeyi hayatımın geri kalanına da uygulamaya karar verdim. Şu an gardrobumu düzenlemeyi büyük ölçüde bitirdim ve 2 yıldır kapsül gardırop diye anılan minimum sayıda ve çeşitlilikte kıyafetle günlük yaşamıma devam ediyorum. Kıyafetlerim dışında kitaplığım ve kişisel eşyalarımı da büyük ölçüde düzenledim. Sırada bu felsefeyi hayatımın geri kalan alanlarına uygulamak ve uygulamalarımı iyileştirmek var.

Sadeleşmek Ama Nasıl?

Sadeleşmek derken sadece fiziksel olarak gereksiz eşyalardan kurtulmak değil aynı zamanda duygusal yüklerden de kurtulmayı ve daha verimli bir yaşama sahip olmayı hedefliyorum. Dijital olarak sadeleşme ve günlük yaşamımı sadeleştirme bu hedefe ulaşmada önemli dönüm noktaları. Tüm bu yolculuğu, öğrenme ve uygulama sürecini bir düzene koymak ve gelişimimi takip edebilmek için de süreç boyunca yazarak paylaşmayı planlıyorum. Bu yazıyı kısa ve uzun vadede hedeflerim ve bu hedeflere ulaşma konusunda beni motive eden beklentilerimle bitireceğim. Bundan sonraki yazılarımda da her bir alanda sadeciliğin hayatımızla kesişimi, benim nasıl uyguladığım ve sizin neler yapabileceğiniz konusunda fikirlerimi paylaşmaya çalışacağım.

Hedeflerim

  • Kapsül gardırobumu düzenleyip kıyafet seçimlerimi gözden geçirmek
  • Kişisel eşyalarımı düzenleyip mobilitemi arttırmak
  • Dijital olarak sadeleşmeye giderek sosyal medya kullanımı ve dijital verilerimi düzenlemek
  • Günlük yaşamımı sadeleştirip, daha düzenli ve odaklanmış bir hale gelmek
  • İlişkilerimi düzenleyip, taşıdığım duygusal yüklerden kurtulmak

Beklentilerim

  • Elde ettiğim mobiliteden faydalanıp daha çok seyahat etmek
  • Tasarruf ettiğim enerjiyi üretmeye odaklayıp daha çok yazmak ve üretmek
  • Günün sonunda yatağa yattığımda daha çabuk ve daha hafif bir şekilde uykuya dalabilmek
  • Metaya dayalı yaşam biçiminden uzaklaşıp maddi olarak tasarruf etmek ve kendime yatırım yapmak
  • Özgür, sağlıklı ve mutlu bir birey olmak

Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:

Minimalizm Nedir?

Sadecilik Kimler İçin?

İlginizi çekebilir

6 yorum

  1. Merhaba ben de son zamanlarda aşırı derece bunaldığımı ve artık şehir yaşantısından uzaklaşmak istediğimi fark ettim ama hala zamana ihtiyacım olduğunu düşünüyorum ve artık memlekete gidip orada çiftçilik seracılık veya herhangi bir ticaretle uğraşmak istiyorum umarın bir gün burdan size hedefime ulaşmış sadeleşmiş biri olarak da yazarım ☺️

    1. Başlamak için memlekete taşınmanıza gerek yok 🙂 Bugün, hemen kendi çevrenizi düzenleyerek başlayabilirsiniz. Güzel haberlerinizi bekliyoruz Özlem hanım. Bol şans!

  2. Ben de kapsül gardırop fikrini seviyorum ancak uygulamam şimdilik zor. Onun yerine klasik ve kaliteli parçalar tercih edip daha uzun süre kullanabilmeyi ve ihtiyaçlarımı daha net belirleyip -Marie Kondo’nun da dediği gibi- içime sinmedikçe almamayı hedefliyorum.

  3. Merhaba ben öncelikle yaşam alanımda (kıyafet ve eşyada) sadeleşerek ferahlamak istiyorum ya lazım olursa düşüncesiyle fazlalıkları atamıyorum. Bir yerlerden başlamam gerek ama bir türlü başlayamıyorum. Eşya ve kıyafette sadeleşebilsem arkasından evrak kitap ve dijital sadelik gelecek ama nasıl?

    1. Ya lazım olursa düşüncesinden kurtulmanın en kolay yolu denemek. Uzun sürebilir fakat kesinlikle etkili bir yöntem. Ya lazım olursa diyerek sakladığınız şeyleri bir saklama kutusuna doldurun ve üzerine bir tarih atın. Belirlediğiniz bir süre sonra (1-6 ay) tekrar bu kutuya dönüp bakın. İçinde bir şeye ihtiyacınız olmuş mu? Peki ya diğerleri? Dijital Minimalizm’le ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Evraklar ve kitaplarla ilgili rehberler de gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir