Erteleme Hastalığına İlaç Gibi Çözüm: İki Dakika Kuralı

Sadece iki dakikanızı bu yazıyı okumaya ayırın. Size hayatımı müthiş kolaylaştıran bir teknikten bahsedeceğim.

“İki Dakika Kuralı” David Allen’ın “Getting Things Done” adlı kitabında bahsettiği bir teknik. Kitabı okumak isterseniz “İş Bitirici” adıyla Türkçe’ye de çevrilmiş. Adından da anlaşılabileceği gibi kural çok basit: Eğer bir işi önümüzdeki 2 dakika içerisinde tamamlayabilecekseniz, onu ertelemeyin. Böyle yazınca hiç de etkileyici gelmiyor fakat kesinlikle denemeniz lazım. Bu kuralı ilk okuduğumda ne kaybedebilirim diyerek hemen bir sonraki işe geçmeden önce 2 dakika ara verdim ve aklıma gelen ilk işi tamamladım, sabah cevap vermem gereken bir maili cevapladım. Daha sonra 2 dakikada kurtulduğum ağırlığa şöyle bir dönüp baktım. Mesai başlangıcından beri sakince oturup cevaplarım diye düşündüğüm mail benden aslında 2 dakikadan çok daha fazlasını çalmıştı. Bu motivasyonu kullanarak hemen 2 dakikada halledebileceğim başka ne var diye düşünmeye başladım ve aklıma gelen bir kaç işi daha tamamladım. Bu süreçte şunları farkettim;

  • Gün içinde yapmamız gereken pek çok iş 2 dakika kategorisine giriyor ama ertelemeye devam ettiğimiz sürece liste uzayıp gidiyor ve o yükü gün boyunca taşıyoruz.
  • 2 dakikada neler yapılabileceğine şaşırabilirsiniz. İlk bakışta pek çok işin daha uzun süreceğini düşünüyordum. Fakat artık 2 dakikada şunları bitirebileceğimi biliyorum; çamaşırları makinaya atmak, kıyafetlerimi düzenlemek, bulaşıkları makinadan çıkarmak, e-mail cevaplamak, çantamı boşaltıp yeniden yerleştirmek, masamı temizlemek, aklımdaki bir sosyal medya paylaşımını yapmak, çöpü dışarı çıkarmak… Tüm bunları 2 dakika ile de kısıtlamak zorunda değilsiniz. Fikri anlayınca kendinize bir sayı belirlemek çok kolay.
  • Özellikle motivasyonunuzun düştüğü, yorulduğunuz anlarda araya zihinsel güç gerektirmeyen bir kaç 2 dakika sıkıştırıp ara vermek, masanızdan kalkıp bir esnemek ve dönüşte de birden fazla işi tamamlamanın verdiği hazla işe devam etmek paha biçilemez.
İki Dakika Kuralı

Peki ya 2 dakika ile çözülemeyenler için ne yapacağız?

Tamamlaması 2 dakikadan fazla sürecek olan işleriniz için de bu kuralı uygulayabilirsiniz. Yeni bir alışkanlık kazanmaya mı çalışıyorsunuz? Başlangıç adımlarınızı 2 dakika sürecek parçalara bölün. Gün içinde 2 dakika sürecek 2 set egzersize başlamanıza yardımcı olabilir. Bir hafta boyunca 2 dakikalarınızı bir araya getirip hedeflerinizi kağıda dökebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye mi çalışıyorsunuz? Kendinizi 2 dakikalık bir meyve molası ile ödüllendirin. Okuma alışkanlığı kazanmaya çalışıyorsanız bir sonraki 2 dakikanızı merak ettiğiniz bir kitabın ilk sayfasını okumak için ayırın. Gerçekten beğendiyseniz kendinizi birden kitabın içinde bulacaksınız. Koşuya çıkmak mı istiyorsunuz? 2 dakikanızı koşu kıyafetlerinizi ve ayakkabılarınızı giymeye ayırın ve kapıdan dışarı çıkın. Tıpkı kitap okurken olduğu gibi ayaklarınız sizi hedefinize doğru sürükleyecektir.

Bazen başlamak kendimize koyduğumuz hedeflere ulaşmanın en zor adımı olabilir. Bir sonraki 2 dakikanızı bu adımı atmak için de kullanabilirsiniz.

2 dakika kuralını uygulayabileceğiniz ve benim uygulamaktan keyif aldığım iki yöntemi sizinle paylaştım. Şimdi lütfen siz de 120 saniyenizi bu tekniği denemeye ayırın. Daha sonra nasıl kendinize uyarlayabileceğinizi düşünürsünüz.

Alışkanlık edinmek ile ilgili bir başka pratik tekniği öğrenmek isterseniz Alışkanlık Edinmenin Yeni Bir Yolu: Ritüeller yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kaynak:
How to Stop Procrastinating by Using the “2-Minute Rule”

İlginizi çekebilir

2 yorum

  1. pomodoro gibi bazen bunu da uyguluyorum. bir işi bitirmeden bağımsız olarak sadece 2 dakikalığına seri girişimler yapıp bırakıyorum. sonuçta giriştiğin işe olan direncin kırıldığı için kendini özgür ve her işi bitirebilir hissediyorsun. güzel hack ve yazı olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir